Category Archives: Dengue

Jom “Cari dan Musnah Aedes” Memenuhi Tuntutan Maqasid Syariah(the Purpose of Syariah)

Kenyataan Media
ADUN Batu Tiga, Shah Alam, Selangor Darul Ehsan
YB Rodziah Ismail

20 April 2016

Jom “Cari dan Musnah Aedes”
Memenuhi Tuntutan Maqasid Syariah (the Purpose of Syariah)

Memelihara keselamatan nyawa manusia menjadi keutamaan dalam pengurusan kehidupan rakyat jelata.   Ia adalah salah satu tuntutan maqasid syariah.

Wabak denggi yang telah mendapati kes demam denggi yang dilaporkan sejak 2013 telah berlipat ganda : 2013 – 23853, 2014 – 54289, 2015 – 63159 ( Penyata Jawatankuasa Pilihan Khas mengenai keupayaan, kebertanggungjawaban dan ketelusan bagi Dewan Negeri Selangor mengenai wabak denggi di negeri Selangor, Kertas Bil. 3/2016,).   Sejak 2014 sehingga kini, 221 kematian adalah akibat demam denggi.   Wabak ini boleh menjadi tidak terkawal jika tidak dibendung dengan langkah-langkah jangka panjang yang lebih memberi kesan.

Saya, sebagai ADUN Batu Tiga memberi komitmen yang bersungguh-sungguh terhadap usaha membanteras denggi dengan pendekatan bersepadu agensi, jabatan kerajaan, IPT, kepimpinan masyarakat dan sentuhan langsung terhadap rakyat bagi mewujudkan budaya mengambil serius pencegahan denggi dalam komuniti-komuniti di Batu Tiga.   Pencegahan demam denggi akan menjadi realiti jika rakyat sedar bahawa menghapuskan tempat-tempat pembiakan nyamuk Aedes adalah langkah paling berkesan dalam membasmi denggi.   Rakyat perlu mendamba isu wabak denggi di negeri Selangor sebagai masalah rakyat dan sentiasa berwaspada terhadap kemungkinan peluang pembiakan nyamuk Aedes di mana-mana dan berusaha ke arah membanterasnya.

Aktiviti Jom “Cari dan Musnah Aedes” SEDA – 10 (Search and Destroy Aedes for 10 minutes every week) hari ini telah dijayakan bersama Pejabat Kesihatan Daerah Petaling, MBSA, UNISEL, Persatuan Penduduk dan Pimpinan Seksyen 17 Shah Alam serta Pusat Khidmat Rakyat DUN Batu Tiga.  Video 1- “Jom Cari dan Musnah Aedes”

Kesepaduan usaha-usaha advokasi, penguatkuasaan dan pemantauan berterusan adalah penyelesaian yang mantap dan tersusun dalam usaha menangani wabak denggi di negeri Selangor.

Yang paling penting adalah sikap rakyat yang sentiasa bersedia dan peka untuk menghapus tempat-tempat di mana Aedes boleh membiak – ia menjadi solusi yang paling efektif dalam menjadikan Selangor negeri bebas denggi, selamat dan idaman untuk didiami.

“Tiada Aedes, Tiada Denggi”

 

Rodziah Ismail
ADUN Batu Tiga, Shah Alam, Selangor Darul Ehsan

Untuk sebarang pertanyaan mengenai kenyataan di atas, sila hubungi: Tel. 0355421036   Email: media.rodziahismail@gmail.comSEDA-10 (1)SEDA-10 (2)

DENGGI BANNERDENGGI SOSIAL MEDIAStudent 2

Student 1Student 3